Twittertabbar och förbud

Twitter, mikrobloggen som sedan 2006 växt till 500 miljoner användare, används även flitigt inom idrottsvärlden. Idrottaren med flest följare på Twitter är Christiano Ronaldo med hela 15,6 miljoner följare.

Men alla är inte lika lyckosamma! Några exempel på rejäla twittertabbar kan vi hämta från London-OS där både en grekisk trestegshoppare (läs artikel här) och en Schweizisk fotbollsspelare (läs artikel här) blev hemskickade från OS för deras rasistiska utspel på Twitter. Ett annat exempel kan vi hämta från Premier League där Rio Ferdinand fick böta ca. 450.000 kronor efter en misslyckad retweet (läs artikel här). Det senaste exemplet hittar vi från USA där en hockeydomare för bara en vecka sedan blev avstängd resten av säsongen pga av en nedlåtande tweet om staden han skulle döma i (läs artikel här).

Idrottare måste vara försiktig med Twitter, för det du skriver kommer att kunna ses av hela världen och ”once it’s out, it’s out”. Dessa skräck-exempel gör också att det från många föreningar och förbund finns en rädsla för och en okunskap om sociala medier. Något som också blir tydligt när man lyssnar på tex tränaren Sir Alex Ferguson som efter Ferdinand-incidenten sa ”I mean Twitter.. I don´t understand it”. Eller när Danmark innan EM 2012 bestämde sig för att förbjuda sina spelare att twittra under turneringen (läs artikel här).

Men detta är helt fel väg att gå! Innan de sociala mediernas tid var kontakten mellan lag/spelare och fans en envägskommunikation. Sociala medier har skapat möjligheter för tvåvägskommunikation där fansen också kan kommentera och svara på den informationen man får. Information som fansen idag också kan få direkt från spelarna istället för via föreningar eller journalister.

I Sverige är vi inte lika mycket för förbud, men när jag intervjuade AIK, Djurgården och Hammarby för ca ett år sedan hade ingen av dem en uttalad policy för sociala medier.
Föreningar måste vara tydliga med vad som är ok och inte ok att skriva på sociala medier och även utbilda spelarna vilka konsekvenser det kan få om man inte tänker sig för. Men förbud är inte rätt väg att gå, våga låta spelarna använda sig av sociala medier och se möjligheterna med det. För gott om möjligheter finns det! Lyckas man som idrottare med sociala medier stärks banden mellan fans och spelare och även mellan fansen och föreningen/förbundet.

Detta inlägg publicerades i Fans, Förbund, Föreningar, Idrottare, Sociala medier, Twitter. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar